Майк Рам

Майк е роден под знака на зодия Лъв в град Ямбол и с българско име. Като ученик се занимава с математика и музика, и никой не е предполагал, че има способността да пише и да говори увлекателно. Най-малко учителите му по литература, които са го тормозели с теми върху Вазов и Есхил.

В края на гимназиалното си образование открива света на персоналните компютри и се отдава за дълги години на тази си любов. Завършва СУ “Св. Климент Охридски” със специалност “Информатика” и започва професионалната си кариера като софтуерен програмист. Работи в множество български и чуждестранни компании, достигайки до различни мениджърски позиции.

През 2007 г. решава да се отдаде на частен бизнес и се заема с консултантска и преподавателска дейност в собствената си компания RammSoft. Днес той е професионален лектор, интернет активист, блогър и консултант. Специалист по мениджмънт и кариерно развитие, управление на времето и личната продуктивност, преподавател по управление на проекти и разработване на софтуер.

По същото време открива магията на блоговете и социалните мрежи и се превръща в надъхан интернет ентусиаст. Още с първите си стъпки в интернет пространството, той напипва добрите SEO практики и приема творческия псевдоним Майк Рамм, който го прави ункален в очите на търсачките. (Това е името, с което се е подвизавал като певец в първите ученически рок групи, в които е участвал.)

Майк започва да води личен блог, от който в последствие се пораждат няколко специализирани и професионални блога, като най-популярни са тези:

  • The Man On The Silver Mountain – личен блог за нещата от живота, за духовно израстване и умението да бъдем добри, за музика и филми, за случки и коментари от ежедневието.
  • Спри и помисли! (версия 2.0) – блог, посветен на свободната инициатива и предприемачеството, на силата на интернет маркетинга, на умението да говорим пред публика и да бъдем по-ефективни.
  • Нова работа – блог за кариерно развитие, за търсене на нова работа и човешки мениджмънт.
  • PM Stories – блог за управление на проекти и разработване на софтуер.

Майк вярва, че добрите идеи трябва да се споделят и че човек трябва да се учи докато е жив. Той казва:

Не съм се родил блогър. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на онова, което съм научил от по-добрите и на моя собствен опит. Включването ми в екипа на “Блогопедия” е огромна чест за мен и съм щастлив, че мога да споделя моите знания и опит с другите.

Вярвайте в себе си и ще успеете!