Как да създадем верни читатели

Десислава Бошнакова

Когато решите да си направите блог нещата изглеждат розови. Мислите, избирате, променяте. И идва най-щастлият ден, когато публикувате първия си текст. И тогава идва чакането. Проверявате броя на посещенията и чакате. Чакате. Чакате. И тогава отново идва най-щастлият ден, в който получавате и своя първи коментар. Завръзва се разговор и нещата започват да изглеждат поне малко по-розови. Но като всичко в този свят и читателите на вашия блог трябва да бъдат опитомени. За смисъла на опитомяването можем да научим много от Малкия принц, а той го научи от лисицата. Но нека не се отклоняваме от посоката, която ни интересува, а именно – лоялната група от редовни читатели.

Има две много важни неща, които ще ви помогнат да изградите и запазите своята лоялна група от читатели. И те са изключително прости на пръв поглед:

  • пишете в блога си със страст за нещата, които обичате и от които разбирате
  • докажете, че искрено споделяте своите знания и умения по темата, без да мислите за пари.

Опитомяването е дълъг процес, който изисква старание и постояннство от двете страни – блогърът и читателя. Съвети как да протече този процес можете да намерите много в търсачките, но все пак е добре да изведем най-важните и тук. Те са важни по една много особена причина – не зависят от развитието на технологиите. Те са някак си неподвластни на времето и промените в света. Останали са в основата на човешките отношения и в света на блоговете са още по-важни и основни.

Отношения с читателите

Уважавайте читателите си – това както може би се досещате всеки го знае, но е важно не просто да го знаем, а да го прилагаме. Лоялният читател е най-добрата реклама за вашия блог. Той е този, който ще го препоръча на приятелите си и ще споделя вашите публикации в своя блог, на своя профил в социалните мрежи и на още много други места. Но този читател трябва да бъде спечелен. Лесно е да се привлече вниманието му, трудното е да се задържи. В уважението се включва и уважението към различното от вашето мнение. Не е много приятно да мислите дълго върху един текст, да го публикувате и да видите в коментарите, че читателите не са съгласни с вас. Но вие трябва да го приемете, защото самото изразяване на мнение означава, че този читател иска да общува с вас. А в крайна сметка вие сте го поканили с публикуването на своя текст.

Промотирайте читателите си – и те като вас търсят съмишленици за своите идеи и виждания. Покажете на своите читатели, че ви е грижа за тях, че сте готови да им помагате и да сте техен приятел.

Отговаряйте на читателите – всъщност една от отличителните черти на блоговете са именно дискусиите. Вие пишете, хората ви четат, някои ви пишат коментари. Как те да разберат, че вие сте там, че четете каквото са ви написали, ако не им отговаряте. Редно е, когато дискусията се случи във вашия блог и вие да участвате в нея, а не просто да се радвате отстрани и да не се включите. Всеки сам за себе си знае кой е най-подходящият начин да отговори и кога, но отговор трябва да има.

Интересувайте се от читателите си – посетете техните блогове, разгледайте, прочетете, ако има какво да кажете коментирайте, защото и другите блогъри като вас се стремят да създадат своя група от лоляни читатели. А най-лоялните читатели са тези, които се четат взаимно. Нали не си мислите, че вие никого няма да четете, а всички ще идват вас да четат? Не тук принципът не прави това, което не искаш да ти направят на теб важис пълна сила. И те заради идеята фикс за създаването на голяма група от лоялни читатели – а заради човешкото отношение и приятелството. Ако искаш да получиш – трябва да дадеш. И колкото повече даваш, толкова повече ще получаваш. Така че започнете да давате от своето време и внимание на онези, които искате да станат ваши лоялни читатели. Разбира се, няма да можете да намерите всеки един от своите читатели, но това не бива да ви спира да опитвате. И да не спирате.

Но дори и да направите всичко това, ако не се грижите за съдържанието на своя блог, нищо няма да се получи. И нещо изключително простичко – бъдете това, което сте обещали да бъдете. Както се пееше в една страхотна песех на „Тангра” „ Бъди какъвто си”. Не всеки блог може да бъде интересен за всички. Ако искате да бъдете себе си и да пишете със страст за онова, което обичате, не си изневерявайте. Дори и вие да си простите, читателите няма да ви простят, защото те са ви се доверили и искат да получат онова, което сте им обещали – своята доза от вашето съдържание. Като в същото време поддържате степента на тяхното любопитство. Всеки иска нещо ново, нещо различно, като в същото време всеки се плаши от промените. Спомнете си само как сте реагирали, когато за пръв път сте видели сменения дизайн на любим ваш сайт – не сте го харесали. Но това не означава, че трябва да спрем да се променяме. Просто трябва да се научим да се променяме, като същевременно останем верни на себе си, което не е чак толкова трудно.

И преди да започнете да се чудите защо читателите не идват редовно, не се абонират или не коментират, опитайте се прецените докаква степен причината може да се крие във вас. Ясно ли сте си дали сметка колко голям искате да бъде вашият блог? Голям, разбира се, като посещения. Ако това, за което е вашият блог, е нещо, което интересува определен кръг от хора, какво мислите, че другите биха могли да правят на вашия блог. Така че преценете колко големи искате да бъдете и преследвайте реални и достижими цели. За да го направите е добре да не забравяте някои от простите блогърски правила, които обаче ще направят читателите ви щастливи, а те сами ще пожелаят да се превърнат в лоялни.

Как да се подготвите?

- Пишете редовно. Понякога най-кратките публикации, предизвикват най-много дискусии и посещения. Не е задължително да пишете дълги неща. Ако на някого му се чете много, ще си купи книга. Блогът е друго нещо и можете да редувате жанровете. Важното е да не спирате. Защото когато читателят ви дойде на гости няколко пъти и не намери нищо ново, няма да се върне.

- Пишете на определен период от време – свободата е прекрасно усещане, но когато човек знае, че някой неща се случват независимо от всичко. Периодичността на публикации е едно от онези неща, към които човек си изгражда навик. И ако нещо му попречи на навика, читателят не е щастлив. Така че дори и в един ден да ви осени вдъхновението и да напишете няколко публикации, ако времето няма да намали тяхната стойност, запазете ги като чернова. Така ще имате какво да публикувате и ще можете да отделите повече време за…

- Дизайнът – не променяйте често дизайна на блога. Това създава усещане за дискомфорт сред читателите, което със сигурност не е търсен резултат от ваша страна. Това съвсем не означава, че трябва завинаги да си останете с един и същ дизайн. Променяйте по малко, добавяйте неща, но не сменяйте кардинално всичко прекалено често.

Para cada dia esto puede no ser candidatos para el aproximación quirurgico pueden requerir pruebas mas profundas. Es una condicion en la que su consumo diario sea inferior medicina-medicina.com a 1 gramo por kilogramo, si la erección se conserva durante cuatro horas. Los ejercicios de complacerse mutuamente o dejar de fumar y ponerse en forma puede ayudar a revertir el problema.

- Лесно, просто и бързо – подговете се да предложите на своите читатели онова, което и вие искате да получите, когато сте читател. Лесен достъп, проста навиагация и бърз начин за споделяне на съдържанието. Ако искате читателите ви да ви подкрепят и да работят за вашата читателска група, улесенете ги максимално в усилията им да разпространяват вашето съдържание. И ако имат нужда от помощ, бъдете там, за да им я окажете.

- Слушайте читателите си – много хора погрешно си мислят, че комуникацията е информация. Най-добрите комуникатори са не тези, които умеят да говорят чудесно, а тези, които умеят да слушат. Така че, ако искате да имате група от лоялни читатели, започнете със слушането. Чуйте какво искат да ви кажат и какво искат да чуят от вас, както и защо точно от вас и защо точно чрез блога ви. Просто спрете вие да говорите и дайте думата на другите, но не просто я дайте, а слушайте внимателно какво ви казват. Най-хубавото на лоялните читатели е, че те са готови да ви помогнат, за да продължите напред, защото така ще могат да ви четат.

- Съдействайте на читателите си – според повечето експерти това е най-важното качество, за да може един човек да се превърне в успешен блогър. Не просто да пише, не просто хората да го четат, а хората да му вярват и да знаят, че могат да разчитат не него. За целта просто трябва да отговаряте на писма, коментари и да следвате избраната от вас посока. Вашият блог игражда вашия имидж и вие трябва да следите внимателно какво се случва. И въпреки че днес по съдържанието посрещат, а по дрехите изпращат, е по-добре да имате и добро съдържание и добри дрехи, ако не искате читателите ви да преминават само през блога ви, без да се връщат отново и отново. Всичко зависи от вас и страстта и постояннството, с които се отнасяте към своя блог.