Дизайн и други тревоги

Емил Марков

Не е сложно. Ако имаш пари да си платиш на професионалист или имаш приятел, който да се пожертва, за да ти направи дизайна на блога, е съвсем лесно. Може би по-правилно дори.

Но ако чувстваш импулса да си Автор Докрай и имаш много свободно време, не се стеснявай.

Пред Негово Височество Интернет 2.0 всички сме равни. Грабвай една тетрадка с квадратчета, един Бик и раздраскай това, което ти се струва, че искаш да представлява блога ти.

Обсъди го в кухнята със семейството и… ще се наложи да го налепкаш по някакъв начин на компютъра и да го публикуваш. Даже в кухнята може. Питай ме мен.

Независимо от платформата, която си избрал. Независимо дали си се спрял на безплатен домейн и хостинг или на обратното, проблемите с дизайна на блога ще са сходни и за да е по-нагледно ще ги сведем до няколко: Структура, Функции, Типография, Цвят, Ресурси, Права. Тук ще говорим за позволени Неща, няма да даваме съвети, които да ни докарат главоболия. И тези Неща сам си ги решава новоизпеченият вебдизайнер.


Вече ти е ясна структурата и функционалността на сайта. Блогът е сайт, нали така?
Значи минаваме на:


1. Дизайн и картинки

Няма да си говорим за теория – необходимо е да използваш приложения за дизайн за да си направиш дизайна на блога.

Ако си богат, отиваш на  и си купуваш от някой реселър Adobe Master Collection CS4. Изхарчваш една височка купчина пари за да разбереш след 10 години упорит труд, че ползваш това…> Ни повече ни по-малко – Фотошоп 1.0.7. :

Ако не ми вярваш виж това:

http://vimeo.com/9622198
Жалко за Гигите и за Кинтите. Остави Мастер Колекциите на професионалистите. Нека те си чупят пръстите с бъгавини. Ти заложи на общодостъпното, по-евтиното, че и безплатното. Ще си свършиш същата работа. И по-лесно и бързо. Как?

Ако искаш да си инсталираш напълно функциониращ безплатен софтуер, с който даже би могъл да си храниш семейството, ето го>

Gimp

http://www.gimp.org/

Графичен редактор за растерни изображения. Да си правиш картинки. Режи, лепи и слагай ефекти на воля. Работи на какъв да е компютър.


Inkscape

http://www.inkscape.org/

Графичен редактор за векторни изображения. Виж какво е “векторни” в Гугъл... Работи на какъв да е компютър.


Scribus

http://www.scribus.net/

Много е възможно да не ти потрябва никога, но ако освен всичко друго искаш да си направиш сам флаери за реклама на блога, ето с това става. Работи на какъв да е компютър.


Blender

http://www.blender.org/

Ако искаш сам да си направиш 3Д модели и картинки. Е, това е малко по-сложно, но пък е безплатно и забавно. Напълно професионално дори...

Ето тук една супер програма. Най-доброто, което съм пробвал за лесно и професионално изработени страхотно ефектни изображения. Напълно интуитивна.

Pixelmator

http://www.pixelmator.com/


За съжаление за сега е само за Mac OS и струва някакви си шейсетина пробити долара. Сравни с цени на Adobe...

Най-лесно е да се ползват онлайн приложения. Понякога ги ползвам и не само за дизайн на блоговете си. Супер прости за употреба и ефективни. Една бърза регистрация без да те пита за подробности и готово. Обиикновено имат и платена Premium весия, но и обикновената върши работа.
Моят фаворит е:

Picnik

http://www.picnik.com


Фоторетуш без край и без пари

Ако искаш и да си чатиш докато рисуваш, ето по-долу:)

iScribble

http://www.iscribble.net/


Рисунки онлайн и в мрежа

Една за мнооого евтини бутончета

Mycoolbutton

http://www.mycoolbutton.com/


Лесно и бързо

Такааа… Програмно си осигурен и проблемът с картинките е решен. Или почти… но няма страшно. С няколко опита ще им хванеш цаката.


2. Дизайн и типография или – как ще изглеждат текстовете ти из блога… заглавия, категории, тагове, постове… всичко е текст.

Дори да ползваш готовите безплатни шаблони на различните патформи, ще имаш възможнността да направиш текстовете напълно персонално изглеждащи. Въпрос на малко проби. Останалото го правят CSS тата самички… Поразгледай малко за да видиш добри примери:

http://ilovetypography.com/


Изключително елегантен блог за типография.

http://www.urbanfonts.com/


Добра колекция от безплатни шрифтове за твоите саморъчно изработени дизайни.

http://typekit.com/


Това тук е малко по-различно. Банка от шрифтове. И се плаща. И няма кирилица. Но ако държиш на уникално изглеждащи шрифтове по сайта си, които всеки да вижда в реално време на какъвто и да е компютър, това е едно от лесните решения.


3. Дизайн и цвят…

Имаш добър вкус, но нямаш познания за цвета и хармоничното му комбиниране. Отново услужливите джудженца из интернет са се погрижили. Само гледай, радвай се и ползвай…

Моят фаворит:

http://colorschemedesigner.com/


Възможност за тотално персонализирани цветове.

Следващите предлагат безброй готови цветни комбинации с които можеш да направиш дизайна на сайта си атрактивен и уникален. Даже интериора на хола си.

http://www.colorcombos.com/


Готови цветни схеми. Копи и пейст на параметрите там, където трябва :)

http://www.colorsontheweb.com/


Малко теория и много цветни схеми

http://www.colourlovers.com/


За цветовете със любов


4. Дизайн и ресурси. Онлайн наръчници, туториали, скриптове, бутони, икони, картинки, текстури и други работи. Полезни сайтове, измежду многото такива, които ще ти спестят много главоболия.

http://www.hypergurl.com/


Всякакви ресурси за опитни и неопитни

http://ninjacrunch.com/


Актуални примери и модели за инспирация и... подражание

http://webdesignledger.com/


Ресурси и примери а ла карта

http://blueblots.com/


Шарени пръски и ресурси

Следващият е платен, но много богат и професионално направен.

http://www.lynda.com


Видео туториали и ресурси за какво ли не.


5.Дизайн и права за ползване на ресурси. Безплатни или не.

Сложна е темата и е въпрос на собствено решение. Най-честното според мен е лиценз Creative Commons.

http://creativecommons.org/


Погледни и прецени сам.

И накрая, нещо просто, полезно и практично

http://bit.ly/


майсторът на късите адреси :)

Ами това е. Неизбродна е темата. Това са само няколко примера. Дано съм бил полезен. Приятни дълги нощи между мишката и екрана, безстрашни дизайнерю :)